Kategoriler

Büyükşehir'den Milli irade meydanı açıklaması

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Milli İrade Meydanı'nın yenileme çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yaptı

Kocaeli’nin yeni cazibe merkezi olması planlanan Milli İrade Meydanı projesi, eski adıyla Perşembe Pazarı alanında hızla devam ediyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan proje, halkın kullanımına sunulacak dev bir meydan olarak tasarlandı.17 Ekim 2023'te tamamlanması bekleniyordu. Belediyeden yapılan açıklamada, gecikmenin nedenleri ve projenin ilerleyişi hakkında bilgi verilerek, meydanda yapılacak yenilikler de duyuruldu

Dünyaca Ünlü Meydanlardan Daha Büyük

Yaklaşık 50 bin metrekare büyüklüğe sahip olan Milli İrade Meydanı, bu boyutuyla Moskova’daki Kızıl Meydan ve Vatikan’daki meydandan daha büyük bir alanı kapsıyor. Projenin amacı, kent merkezindeki insan ve trafik yoğunluğunu doğu aksına kaydırarak şehrin nefes almasını sağlamak. Meydanın ihalesi 14 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirilmiş ve 209 milyon 444 bin TL teklif veren firmaya teslim edilmiştir.

Projenin Gecikme Nedenleri

İnşaat, 24 Ağustos 2022 tarihinde başlamış ve 17 Ekim 2023 tarihinde bitmesi planlanmıştı. Ancak 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş depremleri nedeniyle, firmalara tanınan süre uzatımı hakkı ve keşif değişiklikleri nedeniyle işin tamamlanması 196 gün ertelenerek, bitiş tarihi 30 Nisan 2024’e çekilmiştir. Bu süreçte yüklenici firma finansal sıkıntılar yaşamış ve projeyi tamamlamakta zorlanmıştır.

Cezalı Çalışma Süreci

Yüklenici firma, 30 Nisan 2024 tarihinden itibaren gecikme cezasına tabi olarak çalışmaya başlamış, günlük 99.722 TL ceza uygulanmıştır. Bu ceza, 10 Temmuz 2024’e kadar toplamda 7.279.706 TL'ye ulaşmıştır. 10 Temmuz 2024’te başlatılan geçici kabul süreci kapsamında firmaya eksiklikleri tamamlaması için 22 Ağustos 2024’e kadar süre verilmiş ancak firma bu süreyi de tamamlayamamıştır. Firma, devletin tanıdığı cezalı çalışma süresi olan 30 günü de doldurarak 22 Eylül 2024 itibariyle tüm yasal süreleri tamamlamıştır. Eksik kalan işler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından en kısa sürede tamamlanacaktır.

Projede Yer Alan Alanlar ve Yapılar

Milli İrade Meydanı, toplam 50 bin metrekarelik alana yayılmıştır ve bu alanın 3 bin 290 metrekaresi kapalı alanlardan oluşmaktadır. Meydanda sahne sanatları merkezi, atölyeler, kıraathane, sergi salonu, kütüphane, ortak çalışma alanı ve 3 adet kafeterya yer almaktadır. Ayrıca 14 bin 800 metrekarelik bir toplanma alanı, 8 bin metrekarelik yeşil alan, doğal amfi, çocuk parkı, açık sergi alanı ve oturma alanları da bulunuyor.

Tamamlanan ve Eksik Kalan İşler

Meydanın peyzaj çalışmaları ve yeşil alanları tamamlanmış durumdadır. Halkın kullanımına açılan bu alanlarda vatandaşlar rahatça dolaşabilmektedir. Ancak binaların dış cephelerinde cam ve kapı eksikleri, bina içlerinde ise zemin ve tavan işleri halen devam etmektedir. Kalan bu eksikler tamamlandığında meydan, tam kapasiteyle halkın kullanımına sunulacaktır.

Kapalı Otopark Neden Yapılmadı?

Projede kapalı otoparkın neden yer almadığı da merak edilen sorular arasındaydı. Meydanın altından geçen dereler ve yoğun trafik yükü nedeniyle kapalı otopark yapmaktan vazgeçilmiştir. Bunun yerine Valilik yanındaki 11 bin metrekarelik alana 366 araç kapasiteli açık otopark yapılmış ve 15 Kasım 2023 tarihinde hizmete açılmıştır.

İzmit’in Yeni Buluşma Noktası: Milli İrade Meydanı

Kocaeli’nin yeni buluşma noktası olmaya aday Milli İrade Meydanı, şehrin sosyal ve kültürel hayatının kalbi olacak. Merkezi konumu ve modern yapısıyla 7 gün 24 saat yaşayan bir alan olarak tasarlanan meydan, İzmit’in en önemli sosyal yaşam merkezlerinden biri haline gelecek. Tramvay ve D-100 karayolu hattı üzerinde yer alan meydan, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Devlet Hastanesi ve Cumhuriyet Bulvarı ile uyumlu bir şekilde şehrin dokusuna entegre edilmiştir.

Meydan, konserler, sergiler, atölye çalışmaları ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparak, Kocaeli halkı için sosyal ve kültürel bir cazibe merkezi olacaktır.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
GÜNDEM
3 Kez Görüntülendi.
DDC Makina, Avrasya fuarı'na hazırlandı
DARICA
4 Kez Görüntülendi.
Darıca’da yeni kavşak çalışması
SİYASET
24 Kez Görüntülendi.
Ağıralioğlu’nun Kocaeli il başkanı Nurettin Bulut oldu
GÜNDEM
3 Kez Görüntülendi.
Derince Toylar’a tablo gibi yol
KOCAELİ HABERLERİ
1 Kez Görüntülendi.
Büyükakın: Doğalgaz %70’e ulaştı, taşımaya 150 milyon TL
MAGAZİN
3 Kez Görüntülendi.
Kadın muhtarların teleferik gezisi
GÜNDEM
15 Kez Görüntülendi.
İYİ Parti, Şiddet ve şiddetle mücadele çalıştayı düzenleyecek
YAŞAM
7 Kez Görüntülendi.
Bazı psikiyatrik sorunların temelinde oyun bağımlılığı olabiliyor!
DARICA
5 Kez Görüntülendi.
Darıca Şehir giriş kapısı yenileniyor
GÜNDEM
7 Kez Görüntülendi.
Ağrılılar Derneği'nde yeni aday