Atatürk’ün naaşının İzmit Tren Garı’ndan Ankara’ya uğurlanışının 86. Yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen programda konuşan Başkan Hürriyet, “Ata’mızın naaşını İzmit Tren Garı’ndan uğurlarken dökülen gözyaşları, o gün olduğu gibi bugün de aynı derin sevgiyi, saygıyı, vefayı ve büyük özlemi yansıtıyor” dedi
İzmit Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşının İzmit Tren Garı’ndan Ankara Etnografya Müzesi’ne uğurlanışının 86. yıldönümünde, onun anısına anlam dolu bir anma programı düzenledi. Mimarlar Odası Tarihi Binada gerçekleşen programda İzmit Belediyesi Kent Orkestrası tarafından Atatürk’ün en sevdiği şarkılardan oluşan özel bir akustik müzik dinletisi yapıldı. Ardından, Atatürk’ün İzmit ve milli mücadele dönemindeki izlerini yansıtan “Atatürk ve İzmit” konulu kısa film gösterimi ile izleyiciler geçmişe bir yolculuğa çıkarıldı.
“MEMLEKET ÖZLEMİYLE ATATÜRK’ÜN VEDASI” SÖYLEŞİSİ
Etkinliğin kapanış bölümünde ise, Marmara Üniversitesi Mimarlık Tarihçisi Doç. Dr. Neval Konuk Halaçoğlu “Memleket Özlemiyle Atatürk’ün Vedası” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Halaçoğlu, Atatürk’ün İzmit ile olan manevi bağını ve mirasını ele alarak izleyicilere derin bir tarihsel perspektif sundu.
GENİŞ KATILIM
Programa İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in yanı sıra CHP İzmit İlçe Başkanı Gökhan Ercan, 29 Ekim Kadınları Derneği Kocaeli Şube Başkanı Gülşen Müstecaplıoğlu, İzmit Belediyesi CHP Meclis Üyeleri Erdem Arcan, Neslihan Çakır, Vildan Bacıoğlu Taşkan, Nilgün Yılmaz, Ercan Balseçen, Celal Hülür, kentimizde faaliyet gösteren STK’ların temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“AZİZ HATIRASINI YAD EDİYORUZ”
Programda konuşan Başkan Hürriyet, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İzmit’ten Ankara’ya uğurlanışını anmak ve onun aziz hatırasını bir kez daha yâd etmek için bir aradayız. Yine boğazlarımızda kelimelerin düğümlendiği, gözlerimizin dolduğu, kalplerimizin aynı özlemle çarptığı bir gün bugün. 86 yıl geçti aradan… O’nun bizlere bıraktığı emanetler, gösterdiği hedefler ve çizdiği ışıklı yol, dün olduğu gibi bugün de yine bizimle. Öyle ki, her 10 Kasım’da ve ardından gelen bu anlamlı günde, onu uğurlamanın buruk hüznünü yaşarken, onun eserlerine sahip çıkmanın gururunu bir kez daha hissediyoruz.
“HER ZAMAN LAYIK OLMAYA ÇALIŞTIK”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, sadece milletimizin kurtarıcısı, bir devletimizin kurucusu değil; koca bir dünya çağının aydınlatıcısıydı aslında. Mavi gözlerinde, her daim milletine duyduğu sevgi ve inanç vardı. Ve bizler, İzmit olarak onun bu inancına her zaman layık olmaya çalıştık. Ata’mızın naaşını İzmit Tren Garı’ndan Ankara’ya uğurlarken dökülen gözyaşları, o gün olduğu gibi bugün de aynı derin sevgiyi, saygıyı, vefayı ve büyük özlemi yansıtıyor.
“İLK VE TEK BASIN TOPLANTISINI İZMİT’TE YAPTI”
Ata’mızın İzmit’e yaptığı ziyaretler, burada gerçekleştirdiği ilk ve tek basın toplantısı, kentimizin tarihine kazınmış altın harflerdir. O gün ‘Kadınlar eninde sonunda haklarını alacaktır’ diyerek sadece temennisini değil, bir inancı da dile getirmiştir. Bugün kadınların bu haklara sahip olması, onun vizyonunun bir sonucudur.
“NE MUTLU ATATÜRK’ÜN EVLATLARIYIZ”
Bizlere düşen en büyük görev, Ata’mızın gösterdiği hedeflere emin adımlarla yürümek. Cumhuriyetimizin kazanımlarını koruyarak, onun ilkelerine bağlı kalarak ve çocuklarımıza bu değerleri aktarmak için durmaksızın çalışmalıyız. Bir kez daha Ata’mıza duyduğumuz derin minnet ve özlemi yüreğimizde hissediyor, onun bıraktığı mirasa sahip çıkarak daha aydınlık, daha çağdaş bir geleceği kurma kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Ata’mızı bir kez daha saygı, minnet ve özlemle anıyorum. Onun aziz hatırası önünde eğiliyor ve diyoruz ki; Ne mutlu Atatürk’ün evlatlarıyız! Ne mutlu onun yolundan gidenlere! Ne mutlu Ata’mızın emanetlerine sahip çıkanlara!” ifadelerini kullandı.