Bizim memlekette evlenmek isteyen gençler ile ilgili süreç aile arasında söz kesilmesi ile başlar, belli bir süre sonra nişan cemiyeti ile devam eder en sonunda her iki tarafın bütçesine göre yapılan bir düğün töreni ile süreç tamamlanır.
2 yıl önce hayatımıza giren pandemi dolayısı ile düğün törenleri de yasaklanmıştı, hayatımızı zindan eden süreçte nişan yapan evlenen oldumu bilmiyoruz ancak son zamanlarda gördüğümüz özellikle ramazan ayının tamamlanması ile sayısı belli olmayan düğün törenlerine hepimizin “merhaba“ demiş olmasıdır.
Neticede yapılacak olan bu merasimlerin damat ile gelin tarafını ilgilendirmesi gerekiyor ancak birde işin takı takanlar ile ilgili bölümü var ki şu sıralar Edirne’den, Ardahan’a kadar olan sınırlarımız içerisinde yaşayan milyonlarca vatandaşımızı direk olarak ilgilendiriyor.
Bundan bilemediniz 4-5 yıl önce düğünlere katılmak herkes için son derece keyif verici bir etkinlikti, O günlerde yanımızdaki arkadaşlarımıza “Bu hafta sonu düğünler var düğün sayısı kadar gram altın alalım yada gram altın tutarı kadar para takalım” der ve harekete geçerdik.
O günlerde yanımızdaki arkadaşımıza “ kuyumcudan 6 tane gram altın al” diye kredi kartımızı vermiştik yarım saat sonra gelen arkadaşımız “-abi gram altının tanesini 140 liraya aldım bilginiz olsun” demişti.
Aradan 4-5 ay daha geçmişi, arkadaşımıza yine 6 tane gram altın alması için kredi kartımızı verdik, yarım saat sonra gram altınlar geldi gelirken de “-Abi gram altının fiyatı 168 lira olmuş bilgin olsun” dediğinde kendisine “yahu kardeşim bu kadar kısa zamanda bu kadar zam olurmu” diye çıkıştığımızı hatırlıyoruz.
Bu ara düğün sağanağı yaşıyoruz, bir adet gram altın 980 lira dolayısı ile her gelen davetiyenin olduğu bir düğüne 980 lira verip gram altın takacak durum zaten yok.
Altın işi cepleri yapınca bu sefer 200 lira ile 500 lira arasında değişen oranlarda nakit para takma durumu hasıl oldu, buna da eyvallah ancak katılacağınız düğün bulunduğunuz yerden mesela 100 kilometre mesafede ile aracınıza koyacağınız yakıt fiyatı otoyol fiyatı takacağınız parayı 3-4 katına çıkartabiliyor.
Böylesi bir durum herkes kadar bizi de ister istemez üzüyor,
Davetiye getirenler bizi kendilerine yakın gördükleri değer verdikleri için getiriyorlar ancak yukarıda anlatmaya çalıştığımız rakamlar dolayısı ile herkes gibi bizimde zorlandığımız bir gerçek.
Böylesi olağanüstü pahalılıkta var olan düğünlerin uzun süre sürdürülebilir olacağını asla düşünmüyoruz,
Dikkat edilirse son dönemlerde şehirlerde çok fazla nikah salonları hayata geçirilmeye başlandı,
Salon kiralarının, düğünde yapılacak ikramların yanına bile yaklaşılmadığı bir süreçte vatandaş ister istemez altından kalkılmayacak maliyetler ile karşı karşıya kaldığı düğünlerin yerine çok daha az maliyetli nikah törenlerine yönelecektir.
Yoksa bu kadar fazla pahalılığın olduğu bir süreçte takı takan bile bulmak zorlaşacaktır.